Vasvár

Fekvés, elérhetőség:

Vasvár Vas megye déli részén, a Rábával párhuzamosan futó dombság, a Vasi-Hegyhát oldalában fekszik.

Történet:

A közép-európai bronzkor a Kr. e. III. évezred közepétől a Kr. e. 9. század végéig tartott. A régészek a magyarországi Vas megye területét a késő bronzkori Közép-Európa kiemelkedő jelentőségű fémműves központjának tartják. A régészek Szombathely után Vasváron találták a legtöbb római kori leletanyagot Vas megyében, többek között a római vaskohászatra utaló kohókat és egyéb emlékeket, melyeket a térség múzeumai őriznek.

A magyar honfoglalást követően a központi hatalom gondoskodott a vasellátás megszervezéséről. A vasas szolgálónépek a 10-13. századig a munkájuk gyümölcsével adóztak egy-egy hatalmi központ (váruradalom, megyeközpont) környékére telepítve. Az Árpád-kori Magyarország területén több mint 30 Csatár (pajzsgyártó) és több mint 50 Kovácsi helynév található, mindez – a Vasas helynevekkel együtt – mutatja a kohászok és kovácsok munkájának szétválását.

Vas megyében jellegzetes, oldalról fújtatható kettős kohókat használtak már a korai Árpádkorban, ezek az alpesi mintára épített kemencék Kőszegfalván, Vasváron és Olmódon kerültek elő. Egy kőszegfalvai bucakemence a Miskolc-felsőhámori Kohászati Múzeumban látható. Vasvár volt a terület vasbegyűjtő helye és kohászati szervezeti központja, melynek védelmére már a 10. században földvár épült. A vasas szolgálónépek szervezete a 13. század közepén felbomlott. A közeli osztrák területek vasművességének fejlődésével a 14. századtól a helyi vastermelés már nem tudta felvenni a versenyt, fokozatosan elvesztette jelentőségét.

A Szentgotthárdi Kaszagyár történetét 1351-ig lehet visszavezetni. Ekkor már működött az ausztriai Mondsee kolostorának kaszajavító műhelye, mely gyárrá fejlesztve 1902-ben költözött Szentgotthárdra (Szentgotthárdi Első Magyar Kasza- és Sarlógyár). Az üzem elsősorban mezőgazdasági eszközöket gyártott. A 2. világháború után többször is átszervezték, a Rába cégcsoporthoz tartozott, majd a rendszerváltást követően önálló vállalat lett. Az üzem 2001 óta nem működik, telkének hasznosítására készültek tervek.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Helytörténeti Múzeum
Helytörténeti MúzeumSzentgotthárdi KaszagyárSzentgotthárdi KaszagyárSzentgotthárdi Kaszagyár
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »