Szomolnok (Smolník)

Fekvés, elérhetőség:

Szomolnok egy hegyektől övezett kisebb medencében fekszik a Szomolnok-patak völgyében.

Történet:

A szűk völgyben meghúzódó települést német bányászok alapították a 13. században. 1350 körül már szállítottak innen aranyat, ezüstöt, rezet és vasat nemcsak az ország területére, hanem Nyugat-Európába és Krakkóba is. A 17-18. században a település leginkább a rézbányászatáról volt híres, bányaigazgatási központ és pénzverő is működött Szomolnokon, 1727-től bányagrófság központja. A 19. században a bányászat háttérbe szorulásával hanyatlásnak indult, 1872-től a bányaigazgatás barokk palotájában dohánygyár működött.

Szepesremete (Mníšek nad Hnilcom) a középkortól jelentős bányavároska, a 18-19. században hámorok és egy kohó is működött területén. Svedlér (Švedlár) lakói főként bányászok voltak és a környék rézbányáiban dolgoztak. A 18-19. században rézolvasztó kohó dolgozta fel a környék érceit.

Merényt (Nálepkovo) a 13. század végén alapították Wagendrüssel néven. A bányász településen a 18. század végén a község tulajdonában lévő vashámor működött. Az 1840-es években a korábbi kétkemencés bucahámort átalakították frissítő hámorrá, ideiglenesen megszűnt a vasolvasztás. A merényi vasgyártó telepen 1854-1910 között több megszakítással nagyolvasztó is üzemelt. Két hámor kovácsolt serpenyők készítésére specializálódott, de a hámoripar a nagyobb üzemek versenyében a század végéig felszámolódott.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

A bányagrófság palotája
A bányagrófság palotájaSzomolnok városképekSzomolnok városképekSzomolnok városképek
Szomolnok városképekSzomolnok városképekSzomolnok városképekSzomolnok városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »