Szilvásvárad

Fekvés, elérhetőség:

Szilvásvárad, az ország egyik kedvelt üdülőhelye Egertől északra, Heves megye északi határán helyezkedik el.

Történet:

A környéken talált régészeti leletek alapján a szkíták, majd a kelták voltak a terület első vashasználó népei. A kelták már biztosan folytattak vasfeldolgozást is, akárcsak pár száz évvel később az avarok, akiknek kohói előkerültek Szilvásváradon és közelében. a honfoglalást követően elsősorban Nekézseny és Dédes közelében folyt vaskohászat, ezek az olvasztók a vasas szolgálónépek Sajó-vidéki kohótelepeinek déli pereméhez tartoztak a 10-13. században.

A szilvási hámort gróf Keglevich Ádám építtette fel 1790-ben. A hámor Gömörből vásárolt vasat dolgozott fel mindaddig, amíg 1802-ben fel nem építették a nagyolvasztót. A vasércet Bélapátfalva határában bányászták. A bányászat akadozása és a vasérc gyenge minősége miatt azonban az olvasztó csak szakaszosan termelt és a 19. század közepére meg is szűnt. Az egri bazilika előtt álló Pál apostol szobor kardja és a szilvásváradi református kerektemplom homlokzatának vasbetűi Szilvásváradon készültek. A két hámort a század közepén két kavarókemencével és egy hengersorral működő vasfinomító üzemmé alakították át, de rövidesen ez is megszűnt.

A közeli Dédestapolcsány területén két hámor is épült 1775-76-ban, melyeket az egri szerb-görög kereskedők bányatársulata alapított. Bucakemencéik érchiány miatt csak szakaszosan működtek, ezért 1833-tól átalakították őket gömöri nyersvas feldolgozására. Az egyik hámorban gőzgéppel hajtott hengermű is működött. A nagy gyárakkal versenyezni képtelen dédestapolcsányi hámorokat az 1870-es évek közepén állították le.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Erdészeti Múzeum Szilvásvárad
Szabadtéri Erdei Múzeum SzilvásváradSzabadtéri Erdei Múzeum SzilvásváradPatkolókovács műhelyPatkolókovács műhely
Patkolókovács műhelySzilvásvárad városképekSzilvásvárad városképekSzilvásvárad városképekSzilvásvárad városképek
Szilvásvárad városképekSzilvásvárad városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »