Sopron

Fekvés, elérhetőség:

Magyarország északnyugati csücskében, a Soproni-hegység lábainál fekszik a különleges atmoszférájú város, mely Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városa.

Történet:

Sopron és környéke a rómaiak óta bányászatáról és szőlőműveléséről híres. A Pannóniát (Dunántúl) Kr. e. 15 körül elfoglaló rómaiak csak a dél-pannóniai vasércbányák közelében, valamint később Dacia-ban (Erdély) folytattak üzemszerű vastermelést. Sopron környékén csak kisebb műhelyek állítottak elő vasat a helyi szükségleteknek megfelelő mennyiségben, általában a villagazdaságok keretében. Már az ősidőktől kezdve széleskörű kereskedelmi hálózat épült a vasgyártásra. Közép-Európát a Duna mentén vezető út kötötte össze a Fekete-tengeri görög gyarmatokkal és a Balkánon át a mediterrán térséggel. Élénk kereskedelem folyt az Észak-Európába vezető ún. Borostyánkő-úton is, mely Sopron és Szombathely érintésével futott és egyes szakaszai ma is megtekinthetőek.

Az Árpád-korban ispáni székhely volt Sopronban, melyhez vasas szolgálónépek is tartoztak. Kópháza környékén bányásztak ércet, amit Sopronban és Harkán dolgoztak fel, itt találtak bucakemencéket. Az újkorban a boráról híres Sopron és környéke ipartörténeti szempontból is jelentős hely volt, hiszen a szomszédos Brennbergbányán nyílt meg az első magyar kőszénbánya, 1920-tól 1949-ig a városban folyt a felsőfokú bányászati és kohászati szakképzés, valamint vasöntöde is működött.

Az osztrák alapítású Sopron-Graz Vasárugyár Rt. vasöntödéjében 1910-ben indult meg a termelés. 1916-ban egy lágyító műhellyel bővült a vasöntöde. A gazdasági világválságot követően a gyár már más cégeknek is gyártott öntvényeket, az üzem béröntöde jelleget öltött. A második világháborút követően a vasöntöde a Szovjetunió birtokába került, majd 1953-tól önálló vállalatként Soproni Vasöntöde néven működött. 1959-1986 között a budapesti ELZETT Vasárugyárhoz tartozott. Az öntöde dinamikusan fejlődött, európai szinten is korszerű öntödének számított, főként zár-, illetve ajtó- és ablakvasalásokat gyártott. A rendszerváltást követően többszöri tulajdonosváltás és lassú, máig tartó pusztulási folyamat következett, aminek eredményeképp az üzemet 2006-ban véglegesen bezárták. A terület üresen áll, revitalizációjára tervek készültek.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Központi Bányászati Múzeum
Központi Bányászati MúzeumSoproni Múzeum Fabricius-házAz egykori Soproni VasöntödeKópházi vasércbányák
Fertődi kastély kovácsoltvas kapujaFertődi kastély kovácsoltvas kapujaFertődi kastély kovácsoltvas kapujaFertődi kastély kovácsoltvas kapujaSopron városképek
Sopron városképekSopron városképekSopron városképekSopron városképekSopron városképek
Sopron városképekSopron városképekSopron városképekSopron városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »