Rozsnyó (Rožňava)

Fekvés, elérhetőség:

Rozsnyó Gömör felső részének fontos központja a Sajó folyó völgyében, a Szlovák Érchegység lejtői és a Szlovák Karszt Nemzeti Park fennsíkjai között.

Történet:

Rozsnyó több mint 700 éves bányászváros. A középkorban főleg aranyat, ezüstöt és rezet bányásztak itt, később a vasérc kezdett egyre nagyobb szerepet játszani. A város környékén kibányászott érceket a közeli vasgyárak dolgozták fel a Sajó mentén.

Csetnek (Štítnik) egykor szász bányaváros volt, a község története kezdettől fogva szorosan összefonódott a bányászattal. 1344-ben, az országban először itt épül vízi energiát hasznosító hámor. A település évszázadokon keresztül híres volt kiváló kardpengéket készítő kovácsműhelyeiről. A 19. század elején 10 bucakemence és 10 hámor dolgozott a településen. 1830-ban a hámortulajdonosok megalakították a Csetneki Konkordia társaságot, 3 nagyolvasztót és több frissítő hámort építettek a csetneki völgyben. A faszénre és vízi energiára alapozott üzemek azonban a század végére teljesen elavultak, az 1. világháború előtt meg is szűntek.

Kuntapolcán (Kuntaplóca, Kunová Teplica) a 18-19. században bucakamencék és hámorok is működtek. 1833-ban a Csetneki Konkordia nagyolvasztót épített, a gyártott nyersvasat saját öntödéjükben dolgozták fel. Folyamatos technikai fejlesztések mellett az öntöde túlélte a vasolvasztók leállítását és a mai napig működik a településen.

Betléren a lakosság arany és vasbányászatból élt a középkorban. 1781-ben a birtokos gróf Andrássy-család egy nagyolvasztót és a hozzá tartozó üzemrészeket épített. 1845-47 között gróf Nádasdy Tamás sikertelenül próbálkoztak korszerű vasfinomító gyár működtetésével, de a nyersvasgyártást sikerült fejleszteni. 1879-ben az Andrássyak visszavásárolják Betlért és sikeresen működtetik a századfordulóig, végül 1903-ban bezárják a gyárat.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Rozsnyói Bányászati Múzeum
Rozsnyói Bányászati MúzeumRozsnyói Bányászati MúzeumRozsnyói Bányászati MúzeumRozsnyói Bányászati Múzeum
Rozsnyói Bányászati MúzeumMeterciaMeterciaAz egykori bányakamara épületeMűködő öntödei üzem Kuntapolcán
Rozsnyó városképekRozsnyó városképekRozsnyó városképekRozsnyó városképekRozsnyó városképek
Rozsnyó városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »