Pohorella (Pohorelá)

Fekvés, elérhetőség:

Pohorella (Koháryháza, Garamkohó, Pohorelá) Breznóbányától 30 km-re keletre a Garam jobb partján fekszik. Tőle délkeletre a Garam mentén találhatóak azok az egykori bányász-kohász települések, ahol a pohorellai vasmű üzemei működtek: Nándor huta (Nová Maša), Svábolka (Švábolka), Zlatnó (Zlatno), Nándorvölgy (Vaľkovňa), Királyhegyalja (Šumiac) és Vöröskő (Červená Skala).

Történet:

Pohorella a 17. század elején keletkezett a Széchy család birtokán. Lakói állattartással, faárukészítéssel, zsindelykészítéssel foglalkoztak. A 18. században területén vasércet bányásztak, a század végén pedig a kohászat is megjelent.

A vöröskői vasmű története a 18. század második felére vezethető vissza. A társulati alapon épített nagyolvasztó és a hámorok a század végén gróf Koháry Ferenc kezelésében működtek. Pohorellán társulati alapon épült nagyolvasztó és két hámor, melyek 1807-ig voltak a Colloredo József selmecbányai kamaragróf vezette társulat tulajdonában. 1807-ben Koháry gróf lett a pohorellai vasgyár többségi tulajdonosa is, ezután mindkét vasgyárat Vöröskőről igazgatta.

1826-tól Coburg Ferdinánd herceg a Koháry birtokok örököseként lett az üzemek tulajdonosa. Pohorella központtal az 1830-as években kezdi meg a telepek bővítését, melynek első lépése a felsősvábolkai lemezhengermű beindítása volt. Új nagyolvasztó épült, öntödével és hámorokkal 1837-39-ben, melyet Ferdinánd-kohónak neveztek (Nová Maša). Zlatnón hengermű és hámorok, Vöröskőn kaszagyár épült.

A vöröskői nagyolvasztó 1882-ig működött, a Ferdinánd-kohó 1892-ig. Az 1890-es években a gyár acélműből, hengerműből, öntödéből és gépgyárból állt, és bár még az első világháború idején is működött, egyre korszerűtlenebbé vált, az újabb gyárakkal szemben fokozatosan elvesztette jelentőségét.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Coburg Ferdinánd síremléke
Lemezhengermű épülete és lakóházak FelsősvábolkánLemezhengermű épülete és lakóházak FelsősvábolkánLakóházak VöröskőnRaktárépületek, lakóházak Nándorvölgyön
Raktárépületek, lakóházak NándorvölgyönRaktárépületek, lakóházak NándorvölgyönHámor romjai, üzemcsarnok, lakóházak, raktár Nándor HutánHámor romjai, üzemcsarnok, lakóházak, raktár Nándor HutánHámor romjai, üzemcsarnok, lakóházak, raktár Nándor Hután
Hámor romjai, üzemcsarnok, lakóházak, raktár Nándor HutánHámor romjai, üzemcsarnok, lakóházak, raktár Nándor HutánÜzemcsarnok ZlatnónÜzemcsarnok ZlatnónÜzemcsarnok Zlatnón
Pohorella városképekPohorella városképekPohorella városképekPohorella városképekPohorella városképek
Pohorella városképekPohorella városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »