Ózd

Fekvés, elérhetőség:

Ózd Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén fekszik.

Történet:

1846-ban a Gömöri Vasművelő Egyesület Rombauer Tivadar irányításával megkezdte az ózdi vasfinomító gyár építését, ami az 1848-49-es szabadságharc előtt csak kísérleti jelleggel működött. 1852-ben a Rimai Coalitio a Gömöri Vasművelő Egyesülettel és a Murányi Unióval összeolvadva létrehozta a Rimamurányvölgyi Vasmű Egyesület Rt-t. A társaság korábbi gömöri vasgyárainak feladata az ózdi gyár nyersvassal való ellátása lett, a társaság elsősorban Ózd fejlesztésére koncentrált. 1864-ben a közeli Borsodnádasdon egy újabb vasfinomító gyár épült, melynek profilja hamarosan a lemezgyártás lett és sorra nyitottak a környéken a szénbányák is.

Az Rt. 1881-ben egyesült a nagyon korszerű salgótarjáni gyárat működtető Salgótarjáni Vasfinomító Társulattal, így létrejött az ország egyik legnagyobb nehézipari cége: a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt (RIMA). A századfordulón a vállalat Ózdot kívánta központi üzemévé fejleszteni, ezért 1894-ben felépült a martinacélmű és a durvahengermű, 1913-ig pedig 4 nagyolvasztót és finomhengerművet helyeztek üzembe. Az acéltermelést Ózdon, a vasáruk előállítását Salgótarjánban, a lemezgyártást Borsodnádasdon központosították.

Az 1. világháborút követő Trianoni béke leválasztotta nyersanyagforrásairól az ózdi üzemet, ami több éves leállást okozott, csak nehezen indult újra a termelés. Az 1926-ban megépült diósgyőri nagyolvasztón kívül Ózd volt az egyetlen nyersvasgyártó kohászati üzem az országban a két világháború között. A 2. világháborúban hadiüzem volt, a gyár több berendezése megrongálódott, vagy elhurcolták, mégis nagy szerepet játszott az újjáépítésben.

1946-ban a RIMA-t államosították, megalakult az önálló Ózdi Kohászati Üzemek. Az 1960-as években jelentős rekonstrukció zajlott az acélműben, majd a nagyolvasztóknál is. Az 1970-es évek első felében felépült az új folyamatos acélöntést bevezető acélmű, a rúd és dróthengermű, amivel az üzem minőségi acéltermékeket tudott előállítani. A rendszerváltás az ózdi gyárat is súlyosan érintette, egy részét lebontották (pl. nagyolvasztók, kéménysor), a termelés több sikertelen privatizációt követően erősen lecsökkent. Ma egy korszerű acélmű és hengermű viszi tovább a másfél évszázados ózdi kohászati hagyományokat.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Vasgyári épületek – ipari táj
Vasgyári épületek – ipari tájVasgyári épületek – ipari tájVasgyári épületek – ipari tájVasgyári épületek – ipari táj
KözépületekKözépületekOMI Városi MúzeumOMI Városi MúzeumOMI Városi Múzeum
OMI Városi MúzeumOMI Városi MúzeumOMI Városi MúzeumGyári kolóniákGyári kolóniák
Gyári kolóniákKohászati berendezések szabadtéri bemutatójaKohászati berendezések szabadtéri bemutatójaKohászati berendezések szabadtéri bemutatójaBorsodnádasdi Lemezgyár – ipari táj
Borsodnádasdi Lemezgyár – ipari tájBorsodnádasdi Lemezgyár – ipari tájBorsodnádasdi Lemezgyár – ipari táj
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »