Igló (Spišská Nová Ves)

Fekvés, elérhetőség:

Igló, a Szepesség második legnagyobb városa, Lőcsétől 10 km-re délre a Hernád bal partján tágas völgyben fekszik.

Történet:

Igló először 1268-ban szerepel oklevélben, valószínűleg német bányászok alapították a 13. században, környékén vasat, rezet termeltek, melyhez feldolgozóipar is települt. Nagy Lajos király bányavárosi rangra emelte és vásártartási joggal ruházta fel. 1399-ben már hámor működött a településen. A középkorban az egyik legjelentősebb szepességi bányavárossá fejlődik. A 19. sz. fordulóján kétkemencés városi bucahámor működött Iglón, mely azonban megszűnt a század közepéig. Igló megmaradt vasbányászati és bányaigazgatási központnak, a vasércet feldolgozó kohók és hámorok a környező településeken működtek.

Iglóhutához (Novoveská Huta) köthető a helybeli rézércek feldolgozása: területén rézolvasztó kohó működött 1768-1868 között. A káposztafalvi (Hrabusice) frissítő hámor a sztracenai nagyolvasztó feldolgozó üzemeként működött a 19. században.

A szepessümegi (Smižani) vasművet 1805-ben létesítette gróf Csáky István. Egy nagyolvasztót, frissítő és nyújtó hámorokat üzemeltettek két telephelyen. 1838-tól bérlők üzemeltették és fejlesztették Szepes megye egyik legjelentősebb üzemévé. Működése inkább csak mennyiségi szempontból volt jelentős, nem fejlesztették, 1887-ben leállították a nagyolvasztót.

Ötösbánya (Rudňany) ősi szepesi bányásztelepülés, a 14. század első felében alapították. Bányáiban ezüst- és rézércet bányásztak. A 18. századra mindinkább a vasérc termelése került előtérbe. 1895-ben ércpörkölő üzemet építettek, ez volt a legnagyobb hasonló üzem a történelmi Magyarországon. A bányászat 1991-ben szűnt meg a térségben.

Szepespatak (Hnilčík) területére a 13-14. század fordulóján érkeztek telepesek a közeli rézlelőhelyek feltárására. A kitermelés a 15. század második felére visszaesett, a bányák nagy részét bezárták. Fellendülés visszaesést követett, jó és rosszabb időszakok váltották egymást a következő évszázadokban. 1772-ben 16 bánya működött a területén, arany-, réz- és vasércet bányásztak. A vasérc előkészítésére ércpörkölő üzemet létesítettek 1873-ban, ami a készletek kimerüléséig, 1932-ig működött.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Szepesség Múzeuma
Szepesség MúzeumaSzepesség MúzeumaMáriássy-kastély MárkusfalvaVárosháza Lőcse
Városháza LőcseVárosháza LőcseSzlovák Paradicsom Nemzeti Park (Igló)Igló városképekIgló városképek
Igló városképekIgló városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »