Gölnicbánya (Gelnica)

Fekvés, elérhetőség:

Gölnicbánya történelmi bányaváros, amely a Szepes-gömöri Érchegység festői környezetében helyezkedik el a Gölnic folyó völgyében.

Történet:

Gölnicbánya a 13. századtól a környék bányászatának központja, a középkorban elsősorban a rézércet bányászták. A 18-19. század fordulóján a Gölnic-völgy szinte mindegyik településének határában bányásztak vasércet. Ugyanakkor Gölnicbánya környékén több magánkézben lévő hámor is működött. 1810-ben Patz Antal állított fel nagyolvasztót, mely a környék jó minőségű vasércét dolgozta fel (Mária-kohó). Saját hámorain kívül több közeli frissítő hámort is ellátott nyersvassal. A gölnicbányai Matild-kohónak nevezett telep kovácspörölyei az 1840-es években sokféle vasárut gyártottak, jelentős volt a drót és szeggyártás. A két nagy vállalkozás mellett számos kisipari keretek között működő hámor és kis műhely is működött Gölnicbánya vidékén, melyek vas tömegcikkeket készítettek (szeg, lánc, szerszámok). 1887-ben leállt a nagyolvasztó, a kilencvenes években pedig válságba kerültek a szerhámoros kisüzemek. A századfordulón elsorvadt a hámoripar, sok hámorkovács kivándorolt Amerikába.

A Csáky család birtokában működött a 19. század fordulóján a prakfalvai hámor (Prakovce). 1802-ben megépült egy nagyolvasztó Prakfalván, amihez feldolgozó hámorok és öntöde is tartozott. 1849-ben szuronyok és lőfegyverek készültek Prakfalván a honvéd hadsereg számára. Jelentős öntödéje volt: a gépöntvények, díszöntvények készítése, mezőgazdasági gépek gyártása kiemelkedett az egyéb tevékenységek közül. 1907-ben részvénytársasággá alakult és szerszámacélgyártásra rendezkedett be.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Bányamúzeum
BányamúzeumBányamúzeumSzent Ludmilla templom öntöttvas berendezése PrakfalvaSzent Ludmilla templom öntöttvas berendezése Prakfalva
Gölnicbánya városképekGölnicbánya városképekGölnicbánya városképekGölnicbánya városképekGölnicbánya városképek
Gölnicbánya városképekGölnicbánya városképekGölnicbánya városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »