Dobsina (Dobšina)

Fekvés, elérhetőség:

Dobsina Rozsnyótól 26 km-re északnyugatra, a Gömör-Szepesi-érchegység középső részén, a Dobsina patak partján fekszik.

Történet:

A település a Dobsina-patak két oldalán erdőirtással keletkezett 1326-ban, amikor szász bányászokat telepítettek itt le. 1417-ben Zsigmond királytól vásártartási jogot kapott és bányaváros lett. A hegyek gazdag érceiből a város gyorsan meggazdagodott. Határában aranyat, ezüstöt, nikkelt, majd később vasat, rezet, kobaltot és higanyt bányásztak. 1383-ban már hámor működött a településen. A 17. században a környék vasiparának központja lett, ahol fegyvergyár is működött, elsősorban kardpengéket készítettek. Itt épült föl 1680-ban az ország első nagyolvasztója. A 18-19. században két nagyolvasztó és több vasfeldolgozó üzem működött Dobsina környékén. A kohók egészen az 1910-es évekig működtek. Dobsinához közel építette fel Paltzann Márton az 1790-es években vasgyártó telepét (Palcmanská Masa), mely az 1850-es évekig működött.

Sztracenát (Stratená) a 17. században alapították, első lakói bányászok voltak. Határában kobaltot, nikkelt, rezet bányásztak. 1815-ben a terület földesura, gróf Csáky Sándor felépíttette a Szent György kohó nevű nagyolvasztót. 1841-től a Coburg család vasgyárai közé tartozott, újabb nagyolvasztót építenek 1861-ben, és folyamatosan korszerűsítik a telepet. Az utolsó vaskohó 1927-ig üzemelt. A község ma rendkívül jelentős idegenforgalmi központ és számos turistaútvonal kiinduló helye.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Városháza öntöttvas lépcsője
Városháza öntöttvas lépcsőjeVárosháza öntöttvas lépcsőjeVárosháza öntöttvas lépcsőjeLányi huta Dobsina
Lányi huta DobsinaLányi huta DobsinaLányi huta DobsinaLányi huta DobsinaLányi huta Dobsina
Sztracenai vasgyárSztracenai vasgyárSztracenai vasgyárSztracenai vasgyárSztracenai vasgyár
Dobsinai-jégbarlang, a Világörökség részeDobsinai-jégbarlang, a Világörökség részeSzlovák Paradicsom Nemzeti ParkSzlovák Paradicsom Nemzeti Park
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »