Dernő (Drnava)

Fekvés, elérhetőség:

Dernő Rozsnyótól keletre fekszik a Szlovák Karszt hegyei között.

Történet:

A falut 1364-ben említik először, de valószínűleg sokkal előbb keletkezett. Régi források szerint már a 12. században német bányászok dolgoztak a környékbeli hegyekben. Vasércbányáit a 17. században nyitották. A 18. században az Andrássyak tulajdonába kerültek. 1745-től Rahel György bérelte a vasolvasztókat. A 18-19 század fordulóján egymás után alakultak a vasipari vállalkozások. 1821-1913 között itt működött az ország egyik legjelentősebb vasgyára mely főként öntvényeiről volt ismert.

A közeli Lucskán hámor működött a 19. században, az utolsó bucakemence itt üzemelt az országban 1853 ig. Ugyanebben az évben kezdte meg működését egy nagyolvasztó és öntöde a Keglevich, később a Zichy–Ferraris család tulajdonában. 1900-ban a Kattowiczi (Katovicei) Bányászati és Kohászati Részvénytársaságé lett, 1903-ban leállították.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Vasgyár központi épülete és romjai
Vasgyár központi épülete és romjaiVasgyár központi épülete és romjaiAndrássy Franciska és Dénes mauzóleumaDomicai cseppkőbarlang (A Világörökség része)
Domicai cseppkőbarlang (A Világörökség része)Szilicei jégbarlangközépkori erődtemplom romjai LucskaKrasznahorka váraKrasznahorka vára
Krasznahorka váraDernő városképekDernő városképekDernő városképek
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »