Besztercebánya (Banská Bystrica)

Fekvés, elérhetőség:

Besztercebánya Szlovákia hatodik legnagyobb városa, Közép-Szlovákia kulturális és gazdasági központja. A város festői szépségű környéke számos lehetőséget nyújt a turizmusra és pihenésre.

Történet:

A város területe már a középkorban is optimális hely volt városalapításra: a régió gazdag különböző ércekben, és két fontos kereskedelmi útvonal is itt keresztezte egymást. A német ajkú telepesek által alapított város fő bevételi forrását a 14. századtól a bányászatnak köszönheti. Ebben az időszakban Besztercebánya a leggazdagabb bányavárosok közé tartozott. A 16. század első felében a Thurzó-Fugger bányabirodalom székhelyeként működött.
A város gazdaságszerkezete a 18. században kezdett megváltozni, ekkor ugyanis a rézérc bányászatát fokozatosan felváltotta a vasérc bányászata és feldolgozása. Besztercebánya lett a kincstári vasgyárak központi raktára és kereskedelmi elosztó helye, ahol az ércbányák mellett a 19. század első felében fegyvergyár (lőfegyverek), lemezhengermű és drótgyár is működött.

A Besztercebányától keletre fekvő Libetbányán (L’ubietová) a történelmi Magyarországon elsőként már 1692-ben nyersvasat gyártottak öntészeti célra. Több kísérletet követően a 1726-ban felépül a nagyolvasztó, melyet a helyi ércbányák látnak el alapanyaggal. Többségi részvényesként a kincstár felügyeli a vállalkozást, mely kisebb hullámvölgyekkel ugyan, de stabilan működik a környékbeli hámorokkal együtt. A vasgyár a 20. század elején szünteti be tevékenységét.

Besztercebányától nyugatra található Körmöcbánya (Kremnica), ami évszázadokon keresztül az aranybányászat és a pénzverés központja volt. Az arany bányászata 2000-ben fejeződött be a térségben.

Besztercebányától délre Zólyomban (Zvolen) osztrák vállalkozók alapítottak vasfinomító gyárat az 1870-es évek közepén. Az Unió Vas-és Bádoggyár Társulat vízi energiára támaszkodott és lemezgyártásra rendezkedett be. A bányákkal is rendelkező üzem a századfordulóra az ország egyik legnagyobb lemezgyára lett. 1903-tól a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. érdekeltségébe tartozott.

Állomás fő látnivalói:

Állomás látnivalói:

Kérem válasszon a kategóriák közül:

Bányászati emlékek Úrvölgyben
Bányászati emlékek ÚrvölgybenBányászati emlékek ÚrvölgybenBányászati emlékek ÚrvölgybenBányászati emlékek Úrvölgyben
Bányászati emlékek ÚrvölgybenBányászati emlékek KörmöcbányánBányászati emlékek KörmöcbányánBányászati emlékek KörmöcbányánZólyomi vár
Zólyomi várgótikus Szent Máté templom és reneszánsz kúria Zolna
Állomások
Belépés
Felhasználónév *
 
Jelszó *
Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »